לפני 30 שנה זה קרה.
בקיץ 1983, באחת הדירות של קומונת "קרתגו" (בתמונה), הקומונה הגדולה והמפורסמת ביותר בציריך, באפילה כמעט מוחלטת ובתוך ערפל של עשן ומאות (טוב, עשרות) בלונים לבנים, התעופפו לחלל האוויר העותקים המשוכפלים הראשונים של בולו'בולו.
מחבר הספר, pm, סיפר בהקדמה למהדורה השביעית של בולו'בולו משנת 2000 כיצד נסע ליוון כדי להירגע מגל המחאה התוסס של ראשית שנות השמונים ולחשוב על הכל מחדש: "כשישבתי ב- 1982 ליד מוֹנֶמווסייה (ביוון) בטברנה על החוף והתענגתי על המצאתם של איבּוּ, בּוֹלוֹ, סוּמי, דאלה, והסימנים הקשורים בהם, מה שעבר לי בראש היה בעיקר הרצון שלי לסכם את 'המשאלות שלי לגבי העולם', ולהכניס קצת סדר לתוכן… חשבתי לעצמי: אם לא תדע מה אתה רוצה, בטוח שלא תקבל את מה שאתה רוצה… בולו'בולו הוא רישום רגעי של משאלות והצעות להגשמה משנת 1981, מייד לאחר ההתקוממויות העירוניות, כפי שקראו להן אז, ברומא, ציריך, מילאנו, ברלין, אמסטרדם, לונדון. אני יצאתי אז ליוון להתאושש בין היתר משנה של התרוצצויות ברחובותיה שטופי הגז המדמיע של ציריך. חיפשתי את הריחוק ושאלתי את עצמי: לשם מה כל זה?"
ניסיון העבר מלמד כי כל מהדורה חדשה של "בולו'בולו", ספרו הקלאסי של p.m., מעוררת הדים ומשתלבת בגל חדש של התעוררות תרבותית ושל חיפוש אחר דרכים חלופיות לסגנון החיים השליט. המהדורה העברית הראשונה ראתה אור ב-2002, ואזלה במהירות. כיום, תשע שנים אחר כך, ו-28 שנים לאחר שהספר נכתב במקור, ראתה אור המהדורה העברית השנייה, הכוללת הקדמה חדשה מאת המחבר. עד היום יצא הספר בגרמנית בשמונה מהדורות, ותורגם עד כה לאנגלית, לצרפתית, לאיטלקית, לפורטוגלית, להולנדית, לרוסית, ליפנית, לסינית, לטורקית ועוד.
ה"בולו-בלוג", שיוצא לדרך היום, הוא ניסיון לסכם את המחשבות ולחשוב על כיווני פעולה ויצירה חדשים. לפני כחודשיים פרסמנו קול קורא למשלוח מאמרים על בולו'בולו, ובבלוג הזה תוכלו לקרוא את המיטב ממה שקיבלנו. עם זאת, אנו רואים בבולו-בלוג פרויקט מתמשך, ומזמינים קוראים להוסיף ולשלוח מאמרים לכתובת bolo.papers@gmail.com. ההשתתפות אינה מוגבלת רק לקוראי בולו'בולו, וגם נושא הכתיבה אינו מוגבל לבולו'בולו. בקול הקורא שאלנו בין השאר את השאלות הבאות: אם האם אלטרנטיבה היא אפשרית? כיצד בונים אלטרנטיבה לחברה הכלכלית השלטת? לאילו כיוונים קונסטרוקטיביים אפשר לקחת את המחאה החברתית? "העושר האמיתי הוא עושר תרבותי" – האם זוהי המציאות הקיימת או מציאות שניתנת להגשמה? האם יש צורך באוטופיה? אלטרנטיבה עולמית או מקומית? אך אפשר גם לשאול שאלות אחרות, ולהוסיף הרהורים משלכם על בולו'בולו או על אלטרנטיבות חברתיות.
סליחה אם שלחתםן לנו מאמר ועדיין לא קיבלתםן תשובה. אנו מבטיחים לענות בהקדם. אתםן מוזמנותים גם להשתמש בכתובת האימייל כדי להפנות שאלות אם יש לכםן.
לסיום הנה עוד כמה מילים על בולו'בולו למי שרוצה:
ספרו של p.m. מ-1983 עוסק במציאת אלטרנטיבות לכלכלה השלטת. הספר יוצא מנקודת הנחה כי אורח החיים העכשווי, הקפיטליסטי המתועש, איננו בר-קיימא מבחינה אקולוגית ויוצר תסכול אצל קבוצות רחבות בעולם, המשועבדות ל"מכונת העבודה הפלנטארית" ואינן שולטות בחייהן. בחלקו הראשון של הספר מופיע ניתוח של מערך הכוחות העולמי, ואחריו דיון באופן שבו אנשים יכולים להתארגן כדי לבנות אלטרנטיבות לשיטה הקיימת. בחלקו השני של הספר מציע המחבר חזון פוזיטיבי, המציע צורת התארגנות חדשה של האנושות, ללא כסף, בקהילות בנות כ-500 איש המכונות "בּוֹלוֹאים". על פי המחבר, העושר האמיתי איננו חומרי אלא נעוץ בתרבות, במנהגים, בערכים ובתפיסות של הקהילה, ולכן הוא מנסה לתת חופש מקסימלי לכל בּוֹלוֹ לחיות על פי אמונותיו וצורת החיים הנראית לו. לא כל אחת ואחד מחויבים לחיות בקהילה, והספר מניח כי יהיו כאלה שיעדיפו לחיות כנוודים, כמתבודדים או כקבוצות קטנות בשולי הקהילות. עם זאת, יש מספר עקרונות מחייבים שנועדו לאפשר לכולם לחיות ביחד ללא השחתת המשאבים המשותפים – הכנסת אורחים, אספקת מזון, תיבת רכוש אישי, תחבורה, מסחר בין קהילות, כללים מוסכמים לפתרון סכסוכים ועוד. החזון של "בולו'בולו" הוא אישי וסובייקטיבי, והמחבר מזמין את הקוראים לדון באפשרויות השונות ולקחת מהן רק את מה שנראה להם. עם זאת, הספר מדגיש כי חשוב לבנות אלטרנטיבות מבעוד מועד, משום שהותרת חלל ריק מהווה עוד הזדמנות להשתלטות של "מכונת העבודה" העולמית.
לפרטים על הספר באתר ההוצאה: https://www.ovpress.net/product-page/bolobolo